Hörapparat för båda öronen ovanligt

Norrbottens läns landsting är sämst i landet på att skriva ut dubbla hörapparater till personer med hörselfel på båda öronen. Anledningen är att landstinget vill spara pengar.

Det är Hörelskadades riksförbund som riktar kritik mot landstinget i Norrbotten. I dag finns det en miljon hörselskadade i Sverige. Men i Norrbotten får många som hör dåligt i inte all den hjälp de behöver, menar Hörselskadades riksförbund.

Hälften så många hörselskadade i Norrbotten får dubbla hörapparater jämfört med övriga landet.

– Norrbotten ligger längst ned på den lista vi över hur stor procent som får två hörapparater. Riksgenomsnittet är 40 procent. Och Norrbotten har 20 procent, säger Jan Peter Strömgren, ordförande på Hörselskadades riksförbund.

– Det är ju så uppenbart att kan man ha hörsel på båda öronen så är det bättre. Man får bättre riktningshörsel, man klarar sig i olika ljudmiljöer bättre, etcetera, säger han till Norrbottensnytt.

Eva Forsberg är enhetschef på landstingets hörcentral. Hon säger att är ett medvetet val att hålla antalet dubbla hörselapparater nere. Då räcker hörapparaterna istället till fler personer.

Enligt Eva Forsberg får också alla unga och alla med grova hörselskador dubbla hörapparater om de behöver det.

Men att bara ge 20 procent av de hörselskadade hörapparater för båda öronen, det är en alldeles för låg nivå tycker Jan-Peter Strömgren på Hörselskadades riksförbund.

– Man räknar med att av alla som har behov av hörapparater så är det 60–70 procent som ska ha dubbla hörapparater.

Tomas Wennström
tomas.wennstrom@sr.se