1 av 2
Socialnämndens ordförande i Piteå, Agnetha Eriksson (S).
2 av 2
PITEÅ

Skarp kritik mot Öjagården

Socialstyrelsen kräver nu att bemanningen nattetid på Öjagårdens demensboende i Piteå ska förbättras och att personalen slutar att låsa in de boende på nätterna.

Socialstyrelsen granskade boendet sen SVT:s Uppdrag Granskning i början av september avslöjade att demenssjuka låstes in på kvällen när personalen gick hem för natten.

Patienterna har då ingen möjlighet att kalla på hjälp.

Undersköterskan Elisabeth Marklund jobbar på Öjagården och slog larm om situationen både i Uppdrag Granskning och till politikerna. Hon kommenterar Socialstyrelsens beslut så här:

– Jag är jätte, jätteglad över att de har tryckt på att de inte får lämnas ensamma.

Öjagården i Öjebyn är ett av tio äldreboenden i Piteå och där finns ungefär 85 boende.

Socialstyrelsens utlåtande kom inte som någon överraskning för Mikael Lekfalk, socialchef i Piteå, som säger att lösningen på problemen är bättre kommunikation mellan tjänstemän och politiker. Han bekräftar att personalen flera gånger fört fram signaler om missförhållanden.

Socialnämndens ordförande i Piteå, Socialdemokraten Agnetha Eriksson, säger att läget på Öjagården beror på att de boende varit sjukare än man trodde när budgeten lades förra året i juni och att följden blev ett ökat personalbehov men att det inte fanns mer pengar.

– Det har gjorts en Lex Sara-anmälan från personalen i våras som handlade om personalbrist, men vad kan vi göra när vi är mitt inne i en budgetperiod och dessutom har röda siffror på våra andra verksamheter, säger Agnetha Eriksson.

Det har gjorts en liten besparing senaste året från 0,76 tjänster/lägenhet 2009 till 0,75 tjänst/lägenhet 2010, så läget beror egentligen inte på besparingar utan på att verksamheten förändrats på ett sätt som budgeten inte var gjord för.

När det gäller framtiden ska budgeten tas i november eftersom det är valår i år.

En summa som nämnts är sju miljoner kronor extra men enligt socialchefen Mikael Lekfalk skulle det kosta "mångmiljonbelopp" att lösa nattbemanningen genom att anställa personal.

Ett alternativ är att omfördela resurserna till exempel mellan dag- och nattpersonal, eller genom att låta enklare arbetsuppgifter utföras av annan personal än dagens så att den kan koncentrera sig på det den är kompetent för.

Socialstyrelsen kritiserar även socialnämnden i Piteå för att inte ha tagit till sig, analyserat och åtgärdat brister inom verksamheten trots upprepade klagomål från allmänheten, personal och anhöriga.

Socialnämndens ordförande i Piteå, Agnetha Eriksson (S), säger att enligt de styrdokument som politikerna använder sig av för att utvärdera har det inte framkommit att arbetet inte fungerar.

– Vi har 800 anställda och det här handlar bara om ett boende. Vi har motsägelsefulla kvalitetsdokument när vi fattar beslut och vi har uppfattat att vi har nöjda boende, anhöriga och personal även om vissa saker pekat på annat. Men nu måste vi ju undersöka det här på alla tio äldreboenden.

– Vi har fått signaler från verksamheten på brister men jag får ta på mig att det inte har fungerat att föra detta vidare till politikerna, säger Mikael Lekfalk, socialchef i Piteå.

Senast 1 december ska socialnämnden i Piteå redovisa vad som gjorts för att komma till rätta med bristerna på Öjagården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".