Val 2010

Nytt styre i Jokkmokk

Det politiska styret i Jokkmokk är nu klart. Socialdemokraterna kommer att samarbeta med det nya partiet Framtid i Jokkmokks kommun. Kommunalråd blir Stefan Andersson (S).

Kommunalrådet Stefan Andersson (S) säger att de valde Framtid i Jokkmokks kommun för att de gjorde bedömningen att de två tillsammans skulle kunna ha ett bra samarbete.

Framtid i Jokkmokk leds av den tidigare socialdemokraten Roland Boman. Vid valet fick det nystartade partiet tre mandat. Tillsammans har de två partierna 18 av 31 mandat. Socialdemokraterna i Jokkmokk valde bort Vänsterpartiet som samarbetspartner till förmån för framtid i Jokkmokk och enligt Stefan Andersson hade de kunnat samarbeta med Vänsterpartiet  men han menar att en bredare allians kan göra det svårare att komma fram till beslut, därför blev det en samarbetspartner.

Den nya konstellationen ska nu göra satsningar inom omsorgen och på de unga då båda partierna haft med det i sina valprogram.

Men att göra satsningar  kostar pengar, var ska ni ta de från?

- Det blir prioriteringar, det blir att prioritera annorlunda. Vi tror att det går att spara pengar i effektiviseringar till exempel när det gäller fastigheter. Sen har vi haft höga kostnader för  höga avgångsvederlag, pengar som vi hoppas kunna använda till annat.