Nytt gjuteri ville köpa Inexa-utrustning

Konkursförvaltarens beslut att sälja hela Inexas bohag till ett holländskt företag, som handlar med begagnad utrustning, kan försena och fördyra det planerade gjuteriet i Luleå.

Det nybildade bolaget NyCast hade tänkt köpa en travers och en av skänkugnarna av konkursbolaget för att gjuta delar till stora vindkraftverk.

Ralph Nyström, en av de tre delägarna, medger att det är ett streck i räkningen att hela konkursboet har sålts till Holland. Detta eftersom man hade hoppats på att hinna skaffa fram riskkapital så att man hade kunnat köpa utrustningen av konkursförvaltaren direkt. Nu hoppas han kunna göra affären med det holländska företaget i stället.

- Går inte det så måste vi skaffa utrustningen från annat håll och det kan både bli dyrare och försena projektet, säger Ralph Nyström.

Han tror dock inte att en eventuell fördyring kommer att göra det svårare att få tag i riskkapital till gjuteriprojektet. Han tror heller inte att försäljningen av konkursboet utgör något hot mot gjuteriprojektet.

- De ekonomiska ramarna är fortfarande goda och marknaden för vindkraftsutrustning bara växer, säger Ralph Nyström.

Gjuteriet beräknas ge 75 jobb och kosta 100 miljoner kronor. Inom ett halvår tror Nyström att finansieringsfrågorna kommer att vara lösta. Det betyder produktionsstart tidigast om ett år.

Gun Holmström, SR Norrbotten

E-post gun.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".