Arvidsjaur

Pilotskolan läggs ner

Arvidsjaurs gymnasiala pilotskola läggs ner inom några år. De sista klasserna har antagits till den elva år gamla skolan, där 600 elever från hela landet har gått.

Orsaken är nya gymnasiereformen som ska lyfta pilotutbildningen till nyinrättade yrkeshögskolan.

Kenneth Eklund, är utvecklingschef i Arvidsjaur och en av initiativtagarna till pilotutbildningen. Han är besviken:

– Vi har kunnat utveckla Arvidsjaurs flygplats med de här pengarna som kommit in via gymnasieprogrammet. Flygplatsen kommer att vara kvar.

– Men jag tänker också på att eleverna ätit på flygplatsens restaurang och utgjort basen för den. Därmed har den kunnat ha generösa öppettider, säger Kenneth Eklund, utvecklingschef Arvidsjaur.

– Pilotskolan har gett oerhört mycket till samhället, säger han. Sextio elever har antagits varje år med riksintag. Eleverna har berikat oss. De har bott här, handlat här och deltagit i nöjeslivet.

Att ha riksintag innebär att elevens avsändarkommun betalar en viss skolpeng, men det får inte gå med "vinst" för mottagarkommunen.

– Det är klart att vi har haft fördelar med deras boende i kommunen.

– Vi ger inte upp i Arvidsjaur, vi ska söka få den nya yrkeshögskolan, som kommer med en högre pilotutbildning. Någon gång efter september 2011 får vi veta om den högre yrkesutbildningen kan läggas här. Jag är optimistisk, avslutar utvecklingschef Kenneth Eklund.