Trasiga tänder ingen arbetsskada

Efter 50 års laboratoriearbete med syror kräver han nu ersättning för de skador han fått.  För det är syrorna som förstört tänderna. Det säger Ulf Andersson i Malmberget som under många år jobbade i LKAB:s laboratorium. Men det har visat sig svårt att få de trasiga tänderna klassade som arbetsskada.

Ulf Andersson från Malmberget har arbetat 50 år i LKAB:s laboratorium. Han hävdar att de syrorna som han arbetat med, bland annat saltsyra och salpetersyra, har förstört hans tänder. Under många år arbetade han med syror utan några skyddsanordningar.

- Varenda tand är lagad idag och det är inga små lagningar det handlar om, säger Ulf Andersson, som beräknar att han lagt ned över 100 000 kronor på skador orsakade av arbetet.

Men det har visat sig svårt att få de trasiga tänderna klassade som arbetsskada och han har fått avslag i länsrätten och kammarrätten.

Enligt besluten har hans arbete inte något att göra med hans trasiga tänder. Nu väntar Ulf Andersson på nya forskarrön som ska ge honom rätt.

En av Ulf Anderssons tandläkare ger sitt stöd i ett utlåtande att skadorna mycket väl kan ha uppkommit genom att får syra i munnen.

Arbetsgivaren, LKAB och hans fack, Gruvfyran känner inte till fallet men har nu lovat göra efterforskningar.

- Det är rättvisa jag vill ha, eftersom jag tycker att jag blivit skadad av arbetet, säger Ulf Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista