Sportfiskaren just när han rensar öringen (ansiktet är maskerat). Foto: Länsstyrelsen.
Kalix

Sportfiskare polisanmäld

En sportfiskare har polisanmälts för fiske efter öring under fredningstid i Kalixälven.

Anmälan gjordes i samband med ett tillslag under länsstyrelsens fisketillsyn i Kamlunge fiskevårdsområde tidigare i veckan.

Öringen är helt fredad under dess lektid på hösten, 15 september till 15 oktober och länsstyrelsen har fått in ett antal tips från boende i området om att det pågår ett olagligt sportfiske.

– Ett problem med regelverkets utformning är att annat fiske är tillåtet. Fiskare som befinner sig på älven kan därför hävda att de fiskar efter till exempel gädda och då är det svårt för fisketillsynsmännen att agera, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

När länsstyrelsens tillsynsmän tilltalade fiskaren i samband med att han lastade ur sin båt så vägrade han komma i land utan hoppade i båten igen och rodde iväg. När han ett tag senare återvände så hade han gjort sig av med sin fångst och han förnekade att han fångat någon öring.

Men enligt länsstyrelsen finns bevis i form av bland annat foton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".