Luossavaarabacken. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Kiruna

"Stora konsekvenser för våra unga"

Att vinterstaden Kiruna kan stå med igenbommad skidbacke under den kommande vintern väcker reaktioner.

Snöbolaget har i veckan gått ut med att de inte anser att företaget har råd att öppna backen.

I klubben Kiruna BK finns 300 utförsåkare, och tränaren Peter Salomonsson säger att de måste åka till Gällivare om Luossavaarabacken håller stängt.

– Vi måste hitta andra kortsiktiga lösningar och det är att åka med bil och bussar på isiga vägar ner till Dundret. Det är 25 mil tur och retur och det hade känts väldigt jobbigt om vi skulle drabbas av detta. Så vi hoppas verkligen på att Snöbolaget och kommunen hittar en kreativ lösning, annars får det stora konsekvenser för våra barn och ungdomar, säger Peter Salomonsson.

Det är fem år sen Snöbolaget tog över Luossavaarabacken och de har fått bidrag från kommunen för att komma igång. Företaget har fått fem miljoner fördelat över de fem åren.

– Det målades upp stora visioner om att backen skulle bli en pärla för Kirunas unga och man såg potentialen och alla möjlighter som målades upp, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).

Men enligt företaget går backen back en miljon och i år håller de stängt om ingen annan går in med pengar.

– Direkt när det finansiella stödet från kommunen upphör så gör de på det här sättet. Det känns in i märgen. Jag känner mig sviken. I och med att de sitter som ägare av anläggningen så har de ju den här möjligheten att inte köra igång, säger Lars Törnman.

Får man inte förstå att ett företag inte vill driva en slalombacke med förlust?

– Näringslivet fungerar så att det alltid innebär ett risktagande för företag. Det absolut viktigaste är att se till att backen är igång och det ansvaret vilar tungt på företaget och de olika företagare som ingår i Snöbolaget, säger Lars Törnman.

Vad kan kommunen göra för att se till att det finns en slalombacke i vinter?

– Kommunen kan i princip inte göra någonting i nuläget. Kommunen kan inte stödja enskilda företag, säger Lars Törnman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".