Oro för lönedumpning

I natt får den europeiska unionen EU tio nya medlemsländer och inom fackföreningsrörelsen finns en oro för att arbetare från de här länderna ska komma till Sverige och dumpa lönerna.

Fackliga företrädare för Skog & Trä har besökt kollegor i Estland för att informera om de svenska löneavtalen och förankra uppfattningen att värdlandets avtal ska gälla.

Lars-Erik Larsson, som är ombudsman i Norrbotten, bekräftar oron för lönedumpning.

– Visst finns det ett inslag av självbevarelsedrift när vi träffar våra fackliga kollegor i de nya EU-länderna, säger Lars-Erik Larsson.

Skogs- och träfacket har översatt gällande avtal till ryska och estniska och de fackliga företrädarna i Estland gav tips om vilka vägar den här informationen ska kunna spridas till dem som är intresserade av att arbeta i Sverige.

Under besöket hann man inte med att resonera om bakvägen till lönedumpning, det vill säga att arbetarna anställs av estniska företag på estniska avtal och sedan hyrs in i Sverige på entreprenadavtal.

– Vi hann inte gå in med på det här problemet, men vi kommer att ta upp det framöver. Det viktiga nu är att vi träffats och att kontakterna med dem är upprättade, säger Lars-Erik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista