Färre kvällsbad för reumatiker i Boden

Bodens reumatiker har på senaste tiden förlorat möjligheter till viktig varmvattengymnastik. Vid årsskiftet lades badet på Ågården ner av kostnadsskäl och nu nekas reumatikerna bad på landstingets Garnis rehabiliteringscenter på grund av oklar finansiering av extra städning.

Det här drabbar ett 40-tal reumatiker i Boden från årsskiftet sedan kommunen sparat in på ett av sina bad.

– Att inte få bada varmt innebär bekymmer för dem som drabbas, säger Patrik Johansson, ordförande i Bodens reumatikerförening.

– Man blir ju naturligtvis mycket stelare och de som blir väldigt dåliga av att inte hålla igång den här träningen måste naturligtvis söka remiss hos sin läkare för att försöka få komma dagtid hos en vanlig sjukgymnast och träna i bassäng, men där är det redan lång kö, säger han.

Det handlar om varmvattengymnastik på kvällstid en dag i veckan som fram till och med årsskiftet pågått i reumatikerföreningens regi i varmbad på Ågården och Erikslunds vårdcentral. Men vid årsskiftet lades Ågården ner av besparingsskäl och då hänvisar kommunen till landstingets nya Garnis rehabiliteringscenter. Men där vill ledningen att kommunen ska gå in med pengar för att finansiera extra städning kvällstid som krävs för att reumatiker och även andra handikappgrupper ska kunna nyttja badet. Att bollas mellan kommun och landsting är frustrerande tycker Patrik Johansson.

– Vi betalar skatt, om det är kommunskatt eller landstingsskatt eller vad det är för någonting så känns det hemskt att komma i kläm, säger han.

Sjukvårdspartisten Per Wahlström, socialnämndens ordförande i Boden, tycker inte att det är en kommunal angelägenhet att landstinget har städat i sina lokaler, men han inser att reumatikerna kommit i kläm i en penningdiskussion mellan kommunen och landstinget.

– Ja det är ju uppenbarligen det som har skett. I och med att vi inte längre har någon varmvattenbassäng i kommunal regi för de här grupperna, medan det finns en bassäng som direkt uppfyller deras behov, så har jag ju mycket svårt att förstå varför inte landstinget tar den här biten, säger han.

Leif Nyberg
leif.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".