Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
Landstinget

Fler kuratorer behövs

Behovet av kuratorer inom hälso- och sjukvården ökar.

Åtta av tio kuratorer anser att de har fått fler arbetsuppgifter och sex av tio att de har fler patienter. Det visar en undersökning som Akademikerförbundet SSR har gjort, där 1500 kuratorer har intervjuats om sin arbetssituation.

Förbundsordförande Christin Johansson säger att kuratorernas roll blir allt viktigare.

– Kunskapen om vikten av det psykosociala stödet har ökat bland patienter och anhöriga, därför efterfrågas det. Patienternas problematik har ökat, och för att kuratorerna ska kunna bibehålla kvaliteten i vården är det viktigt att de har förutsättningar att svara upp mot behovet.

Nu kräver Akademikerförbundet att landstingen ser över sina resurser och rustar upp. Bo Westerlund, divisionschef för primärvården i Norrbotten, har märkt av den ökade efterfrågan och berättar om en pågående förstärkning.

– Jag håller med om analysen. Den här frågan är långt ifrån ny, och det pågår en successiv förstärkning i området. Dels har vi byggt upp ett stödsystem inom barnhälsovården med sex stycken psykologer, dels pågår en ren anställning av personer med den här kompetensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".