1 av 2
Kurt Hofgren.
2 av 2
Entrévärdarna Arto Kuusela, Maria Hjalmarsson och Maria Holst på Sunderby sjukhus.

Stort intresse för jobbskaparprojekt

Många organisationer och ideella föreningar har nappat på iden att skapa nya jobb åt långtidsarbetslösa genom projektet "Anordnarresurs i norr" som har pågått i ett år. Många intresserade gör att det första målet med projektet har nåtts.

– Vi arbetar med ungefär 40 stycken handledare i föreningar runtomkring i Skellefteå, Piteå och Luleå. Det är dem vi försöker stötta för att de ska bli bättre på att arbeta tillsammans med de här arbetslösa, säger Kurt Hofgren på Handikappföreningarnas samarbetsorgan HSO som jobbar som projektledare för Anordnarresurs i norr.

Eftersom första målet var att få 40 personer som kan handleda de långtidsarbetslösa betyder det här att det målet har nåtts.

Projektet handlar om att hitta nya arbetsuppgifter det finns behov av och sedan omvandla det till ett avlönat arbete.

Ett exempel är entrévärdarna på Sunderby sjukhus, som bland annat hjälper patienter som beställt sjukresor att ta sig till och från avdelningarna. De har nu själva tagit emot långtidsarbetslösa på det sätt som projektet Anordnarresurs i norr vill att olika organisationer gör.

– Vi vill ge dem en chans att komma ut till arbetslivet. Vi har ju varit utanför själva eftersom vi har sjukdomsbilder allihopa, vi som arbetar här som entrévärdar. Så att jag tror att vi förstår de, säger entrévärden Maria Hjalmarsson.

Luleå simsällskap, Frälsningsarmén, och Hembygdsföreningar hör till dem som skickat personer på handledarutbildning. Kurt Hofgren hoppas att de fortsätter sitt engagemang.

– Att de ibland lyckas anställa. Men framför allt att de lyckas stärka personerna ifråga så att de kommer ut i ett arbete, säger han.

– Det har varit god kompisanda. Det är A och O att man blir väl bemött och att man trivs, säger Arto Kuusela som togs emot av Entrévärdarna efter en lång tids arbetslöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".