Borderterriern Jasper. Foto: Lena Helin.

Miljonsatsning på servicehundar

En satsning på utbildning av servicehundar ska ge fler människor möjligheten att utbilda sin hund som stöd och hjälp i sin sjukdom eller funktionshinder.

Regeringen har avsatt 6 miljoner kronor under 3 år för att utbilda servicehundar, som är till hjälp och stöd för sjuka och funktionshindrade.

Lena Helin i Gällivare är en av dem som satsningen berör. Hennes hund, borderterriern Jasper, har nämligen nyligen blivit godkänd för att utbildas som diabeteshund. Jasper blir troligen den första diabeteshunden i länet.

– Jag tror det finns tio stycken i Sverige utbildade, och sen vet jag att det är tio som går på utbildning, säger Lena Helin.

Det är service- och signalhundsförbundet som utbildar hundar som servicehundar, epilepsihundar och diabeteshundar. Hundar som är en ovärderlig hjälp för sina ägare, både i vardagen, men också när någonting händer.

Lena Helin har levt med sin diabetes i 59 år. Men trots det kan det vara svårt veta när blodsockret är på väg att bli för högt eller lågt, och då är en utbildad hund en trygghet, trots att Jasper redan hjälpt henne i nöd, helt utan utbildning.

– Han har varnat, försent, genom att gå in till en väninna till mig och väcka henne på natten när jag låg medvetslös, och ambulansen fick komma, berättar hon.

Servicehundar av olika slag fyller många olika behov, både för hjälp i det vardagliga livet, eller som diabetes och epilepsihundar som ska varna innan anfall eller blodsockerfall. Hundarna utbildas därför efter vad ägaren behöver för hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".