Ny universitetsutbildning startar i Arvidsjaur och Arjeplog

Biltestindustrin är idag den snabbast växande näringen i länet och sysselsätter många bland annat inom banhållning, service och som testförare. Men det kan bli fler sysselsatta i framtiden. Till hösten startar Luleå tekniska universitet nämligen en utbildning av biltestingenjörer.

Utbildningen av biltestingenjörer kommer att ske i Arvidsjaur och Arjeplog. Till första året har man fått ta emot 49 förstahandsökande. För att kunna starta utbildningen krävs minst 20 sökande.

Kenneth Eklund som är ansvarig för näringslivet i Arvidsjaur tror att det är en utbildning där studenterna har bra möjligheter att få jobb efter utbildningen.

Utbildningen är efterfrågad av testföretagen

Utbildningen sker i nära samarbete med dom stora biltestföretagen och det är en efterfrågad utbildning av de internationella företagen.

- Idag har dom stora företagen hundratals ingenjörer med sig från det egna landet. Det innebär att man får kostnader för hotell, flygresor, traktamenten och dessutom ligger löneläget för den här typen av kompetens högt ute i Europa. Vi kommer alltså att kunna erbjuda samma kompetens till ett lägre pris, vilket borgar för att studenterna har goda möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning, säger Kenneth Eklund, näringlivsansvarig på Arvidsjaurs kommun.

För att det ska bli en bra utbildning så finns flera av de stora bilföretagen med för att utforma innehållet i utbildningen som kommer att startas i höst.

Hur många utbildningsplatser som det kommer att bli är inte klart, men man hoppas att på att kunna skapa 15 platser i Arjeplog och lika många i Arvidsjaur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista