1 av 3
Bokrea på Stadsbiblioteket Luleå.
2 av 3
Ann-Catrine Westerberg, chef Stadsbiblioteket Luleå. Foto: Inger Marklund SR Norrbotten
3 av 3
Mimmi Lindfors Åknert och Emma Karlsson på Stadsbibliotekets bokrea. Foto: Inger Marklund SR Norrbotten
LULEÅ

Bokrea på biblioteket

Stadsbiblioteket i Luleå startade idag sin bokrea och många trogna kunder radade upp sig vid bokborden. Cirka 3 000 böcker av olika kvalitet ska säljas ut under veckan.

Biblioteket har nästan alla sina böcker framme i hyllorna och förra året köptes 8 400 böcker in till biblioteket och 8 500 böcker gallrades ut.

Det här är alltså inte den enda utgallringen som biblioteket ska ha. Bibliotekets chef Ann-Catrine Westerberg berättar att de pengar de får in går till att köpa in nya böcker.

– Vi har ambitionen att bestånden ska vara konstanta, säger hon och tillägger:

– Vi kan omöjligt spara alla böcker. Alla böcker är inte aktuella, intresset för vissa böcker avtar och då behöver vi kanske bara ett exemplar, en del blir trasiga och slängs.

I år har Luleå kommun stängt två bibliotek, Örnäset och Sunderbyn. Det innebär att en del av de bibliotekens böcker har hamnat i Kulturens hus på Stadsbiblioteket och de är en ovanligt bra tillgång för just den här försäljningen.

På rean kan man hitta allt från kända deckare och romaner till fiskeguider och konstböcker. Mest populära är barnböckerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".