Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Kommunen offrar kulturmiljö

1 av 2
Hjalmar Lundbohmsgården ska bevaras enligt planen. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Hjalmar Lundbohmsgården. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Kiruna kommun struntar i länsstyrelsens synpunkter om att planförslaget för gruvans utbredning kommer att innebära stor skada på den riksintressanta kulturmiljön.

Länsstyrelsen har flaggat för att stoppa planen om inte fler byggnader flyttas. Men den risken tar kommunen.

Hjalmar Lundbohmsgården, ingenjörsvillan, länsmansbostaden och B5:an. Det återstår att bevara till eftervärlden när kommunen och LKAB förhandlat. Nästan alla gamla byggnader får rivas enligt detaljplanen som ska ge LKAB större gruvområde.

Länsstyrelsen har påpekat att de kan komma att stoppa planen om inte fler byggnader flyttas. Men kommunen gör inga förändringar innan planen ska till politikerna för beslut.

Samhällsbyggnadschefen Ann-Catrin Fredriksson vill inte kommentera innan avtalet med LKAB är helt klart.

– Jag kan säga som så att det är en avsevärd kostnad förenad med att flytta byggnaderna, säger hon.

Från gruvbolagets sida är de bråttom och de har sagt att de behöver marken i år, annars kan brytningstakten få minskas.

Men om länsstyrelsen stoppar detaljplanen för att kulturmiljön tar för mycket stryk kan det förstås dra ut på tiden. Då kan det bli regeringen som får bestämma och då kopplas även den statliga myndigheten Riksantikvarieämbtetet in. Åsa Dahlin jobbar där:

– Det är ju inte önskvärt att man kommer i ett sådant läge att staten, via länsstyrelsen, går in och stoppar en plan när det också är så bråttom som det är här. Det vill ju istället egentligen till att man försöker ha en så god process som möjligt mellan olika intressen så att man inte hamnar i de här låsta lägena som också tidsmässigt gör att det blir en svårighet att landa i ett bra resultat - en bra stad att leva i, säger Åsa Dahlin, arkitekt vid Riksantikvarieämbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".