Budgeten

Småföretag får låna ur ny fond

Två miljarder kronor avsätts i regeringens budgetförslag till en ny statlig riskkapitalfond för Norrlands inland 2011.

Fonden ska heta Inlandsinnovation och vara igång efter årskiftet.

Det var centerpartistiska näringsministern Maud Olofssons vallöfte att starta en statlig riskkapitalfond riktad mot norrländska småföretag.

Pengarna välkomnas av företagarna i länet. Regionchef Kjell Hjelm betonar vikten av att just småföretag får stöd. Han får medhåll av Svenskt Näringslivs regionchef Jan-Olov Nordström i Luleå.
  – Det är otroligt svårt för småföretag i inlandet att få låna pengar, traditionella investerare ser inga säkerheter i deras verksamhet. Därför behövs det riskkapital, men vi hade hellre sett en sänkning av arbetsgivareavgifterna, mindre byråkratiskt krångel och en översikt av arbetslagstiftningen, säger Jan-Olov Nordström.

Moderate riksdagsmannen Krister Hammarberg från Norrbotten betonar att det rör sig om lån och inte bidrag till företagen.

– Det är inte en form av gratispengar till företagen, utan en förstärkning av möjligheten att låna. Syftet med fonden är att kunna ta riskerna som inte bankerna gör idag, säger Krister Hammarberg (M).

En snabb utredning ska nu forma direktiven för fonden och var de geografiska gränserna för de norrländska företagen ska dras.

Fonden ska samverka med såväl privata som offentliga aktörer, skriver Näringsdepartementet.