Ishockey

Ilska över utlåning

Svenska hockeyligan reagerar nu på att förre Luleå Hockey-spelaren Johan Fransson lånas ut av sin NHL-klubb Los Angeles till ryska S:t Petersburg.

Enligt elitklubbarnas intresseorganisation Svenska hockeyligan bryter det här mot avtalet mellan NHL och svensk hockey som skrvs under i våras. Enligt det borde han istället återvänt till Luleå som Fransson har ett gällande avtal med, men med klausulen att han fick lämna för spel i Nordamerika.

– När man gör så här så går man medvetet runt regelverket. Jag har ett samtal inbokat med NHL där jag ska ta upp det här, säger Svenska hockeyligans vd Peter Gudmundson.

Enligt NHL-avtalet ska en spelare som har ett löpande kontrakt med en svensk klubb tillbaka dit om NHL-kontraktet bryts. Johan Fransson skrev i somras ett femårskontrakt med Luleå.

Men i stället har Los Angeles, som har ettårskontrakt med Fransson, valt att låna ut honom till S:t Petersburg när han inte tog en ordinarie plats.

– Johan ville spela i en annan klubb än Luleå, och då var utlåning enda möjligheten, säger hans agent Peter Wallén till Aftonbladet.