Mia-Fredrika Fredriksson, ordförande för Saco vid Luleå tekniska universitet. Foto: Niklas Jälen
LULEÅ

Universitetsfack välkomnar nya jobb

Från årskiftet genomförs en omfattande omorganisation vid Luleå tekniska universitet med färre institutioner och det samtidigt som antalet anställda lärare och forskare ökar med 140 personer.

Detta innebär mycket merarbete för akademikerfacket Saco, men ordföranden Mia-Fredrika Fredriksson välkomnar jobben.

- Jag ser väldigt positivt på det, för det är bra att vi kan expandera. Men det är också viktigt att universitetet har en god planering kring sin personal, säger hon.

Orsaken till personalökningen är att universitet får mer forskningsanslag från främst basdindustrin i regionen.

Samtidigt genomförs en stor omorganisation med sex i stället för 13 institutioner. IT-systemet måste ändras och alla chefer får söka de tillgängliga tjänsterna. Detta medför viss osäkerhet för personalen.

– Det är en väldigt genomgripande omorganisation, som gör att personal inte riktigt vet hur framtiden kommer att se ut. Informationen om det är lite ojämn på olika ställen på universitetet.

– Vi på Saco hade helst sett att man hade en bra organisation redan idag, som kunde ta emot så här många nyanställningar. För man vill ju framstå som en bra arbetstivare. Man vill inte skrämma bort personal, som kommer in. Så det är lite stökigt just nu, säger Mia-Fredrika Fredriksson, Saco LTU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".