Avtal om enklare sjukvård dröjer

Den utlovade lösningen på konflikten mellan landstinget och kommunerna om den enklare sjukvården dröjer. Skälet är att den gemensamma arbetsgrupp, som ska ta fram ett ekonomiskt underlag för ett avtal, inte har fått in uppgifterna i den takt som var tänkt.

Konflikten om den enklare sjukvården har pågått i flera år och har lett till att landstinget stämt fyra kommuner. Domstolsförhandlingarna har dock skjutits upp i väntan på en avtalslösning.

Ett riksbekant offer för konflikten blev Oscar Holmgren i Gällivare som tvingades stanna kvar på sjukhus onödigt länge därför att kommunen och landstinget tvistade om vem som skulle betala merkostnaderna för den sjukvårdshjälp han behövde när han kom hem.

En gemensam arbetsgrupp, med deltagare från landstinget och kommunerna, skulle ta fram ett ekonomiskt underlag för ett avtal, men det arbetet har blivit fördröjt. Skälet är att man inte fått in uppgifter i den takt som var tänkt.

- Arbetet blir därför några veckor försenat, säger en av utredarna i arbetsgruppen, Ingrid Carlenius på Kommunförbundet i Norrbotten.

Före midsommar kan ett förslag till nytt avtal om den enklare sjukvården vara klart, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".