Sjukhusen i Piteå och Kiruna förlorar telefonväxlarna

Landstingets telefonväxlar vid sjukhusen i Kiruna och Piteå läggs ner från årsskiftet. Då kopplas de som ringer till de sjukhusen istället till växlarna i Gällivare och Sunderbyn.

Genom nedläggningen av telefonväxlarna i Kiruna och Piteå beräknar landstinget att man ska göra en besparing på mellan 700 000 och 800 000 kronor

Fyra anställda berörs, varav två i Kiruna. En av de anställda vid den kombinerade växeln/receptionen vid Kiruna sjukhus, Elisabeth Linghall, säger att beskedet var väntat, men att det ändå känns förjävligt. Förutom att hon själv förmodligen går ut i arbetslöshet, så är hon bekymrad över nedskärningarna vid Kiruna sjukhus.

- Kvar kommer till slut bara att bli en stor vårdcentral, säger Elisabeth Linghall.

Kvar av Kiruna sjukhus kommer till slut bara vara en stor vårdcentral säger Elisabeth och hennes kollega Reidunn uppgivet.

Kiruna sjukhus har drabbats hårt av besparingar. Akutkirurgin stängdes tidigare i år och fortfarande är det inte helt avgjort om det blir någon öppning av BB i september. Sjukhuset har också förlorat administrationen av sjukresor och löner, och nu alltså telefonväxeln.

Enligt verksamhetschef Roland Harr har facken informerats och MBL-förhandlingar kommer snart att inledas.

Nedläggningen i Kiruna och Piteå kommer att innebära att man behöver utöka personalen där med en tjänst på respektive ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista