Vägrar utföra tandläkaruppgifter

Tandsköterskorna i Norrbotten har länge varit missnöjda med sina löner. Nu sätter tandsköterskor i Gällivare press på arbetsgivaren genom att vägra utföra tandläkaruppgifter.
Delegerat arbete, det vill säga tandläkaruppgifter som tandfyllningar, bedövningar och tandstensbehandlingar har utförts i Norrbotten av tandsköterskor i flera år. Men sköterskorna är arga och anser att de inte fått tillräckligt med ersättning för de extra arbetsuppgifterna. I Gällivare tar nu tandsköterskorna upp striden genom att vägra jobba delegerat tills en förändring sker. Klas Tunbro, Norrbottens Tandvårdschef, tror inte att sköterskorna vinner på att vägra tandläkaruppgifter. - Synd, det borde ju vara roligare för dem att arbeta delegerat och vi har gett vissa tandsköterskor i Gällivare extra betalt, säger han. Men ett nytt löneförlag är på väg, berättar Klas Tunbro. Om allt sker som planerat kommer en ny lönetrappa för tandsköterskor som jobbar delegerat att införas till våren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista