Anmält sexövergrepp avskrivs

Det blir inget åtal mot de män som misstänktes för sexuellt utnyttjande av en berusad 18-årig kvinna i Kiruna. Åklagare Magnus Nilsson har lagt ned förunderöskningen.

Den 18-åriga kvinnan träffade de båda männen, som tillhör världseliten i freestyleåkning i skoter, på en fest i Kiruna. Enligt kvinnan ska männen ha förgripit sig på henne på ett hotellrum.

I media har det förekommit uppgifter om att männen filmat när de hade sex med kvinnan. Det har spekulerats i att filmen skulle kunna visa om kvinnan, som säger att hon var kraftigt berusad, befann sig i ett hjälplöst tillstånd.

Med hänvisning till förundersökningssekretess vill dock åklagaren Magnus Nilsson vill inte kommentera något om filmen - inte ens om den existerar. Men enligt uppgifter till Norrbottensnytt från Kirunapolisen så visar filmen till största delen bilder från festen. Det ska dock finns ett par korta sekvenser med sex. Men bilderna ska enligt polisen vara så mörka och dåliga att det inte syns vad som händer. Om och i så fall hur dessa suddiga sekvenser påverkat Magnus Nilssons beslut att lägga ned förundersökningen är alltså okänt, efter som åklagarens enda kommentar är att ”brott inte kan styrkas”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".