Norrbotten

Allt fler viltolyckor

Viltolyckorna i Sverige fortsätter att öka. Hittills i år har nära 31 000 olyckor inträffat, vilket är sju procent fler än samma tid förra året, då rekordmånga viltolyckor inträffade.

Kronoberg och Kalmar är länen där det är störst risk att råka ut för en viltolycka. Bilister

Stockholms och Norrbottens län kör tryggast.

I hela landet inträffade drygt 44 000 kollisioner med vilda djur förra året. Det är en ökning med nära tiotusen mellan 2007 och 2009 och innebär att det inträffar 120 viltolyckor per dag i Sverige. Omkring hälften anmäldes till försäkringsbolagen.

De flesta viltolyckor orsakar, förutom det förolyckade djuret, bara materiella skador. Älgkrockarna, förra året 5 761 stycken, står för cirka 13 procent av olyckorna och är däremot alltid farliga. I Västerbotten och Norrbotten står älgolyckorna för omkring hälften av alla viltolyckor.

If, som försäkrar omkring var tredje bil i Sverige, bedömer att en krock med en älg ger i snitt skador på bilen för omkring 30 000 kronor.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista