Piteå

Fängelse för tjuvskytt

Den man i 65-årsåldern från Jävre som sommaren 2008 sköt en som var på väg att stjäla båtmotorer dömdes idag till fängelse i åtta månader. Mannen dömdes för grov misshandel.

Tingsrätten skriver i domen att det är 65-åringen som skjutit trots att han i samband med rättegången ville visa att det kunde vara någon annan som gjort det. Men de anser också att 65-åringen hade rätt att bruka försvarligt våld mot tjuven men att han överskred gränsen.

Bakgrunden till händelsen var att en augustikväll 2008 så åkte brottsoffret med sällskap till hamnen i Jävre. Där stal det en båtmotor, en stöld som 65-åringen såg från fönstret.

65-åringen tog då hagelbössan och sin bil för att hindra de två och på vägen tvingade han de mötande tjuvarna i diket.

Tjuvarna flydde och 65-åringen ska då först ha avlossat ett skrämskott. Sedan avlossades yttrligare tre skott varav ett ska ha tagit offret i ryggen.

65-åringen ska då inte ha vågat hjälpa offret men ringde polis och ambulans.

Tingsrätten anser att det är 65-åringen som skjutit, trots att det inte finns någon teknisk bevisning och trots att 65-åringen menar att det kan ha funnits någon ytterligare skytt. De menar att det är för osannolikt att det skulle ha funnit ytterligare en skytt som varit kapabel att skjuta mot en människa.

Rätten väljer att döma mannen till fängelse i åtta månader trots att minimistraffet för grov misshandel är ett år. Att mannen försökte hindra den bortflyende tjuven, mannens ålder och att målet dragit ut på tiden gör att de väljer att åtta månaders fängelse.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista