Rymdfärja testas i Vidsel

Just nu utförs utprovningar av en modell till en helt ny europeisk rymdfärja. Testerna utförs på Vidselbasen utanför Älvsbyn och ska pågå i tre veckor. Det är tysk industri som står bakom projektet och samarbetspartner är Esrange i Kiruna, Rymdbolaget och Försvarets materielverk.

Modellen till en framtida riktig rymdfärja kallas för Phoenix och står nu i en hangar på Vidselbasen. Under de närmaste veckorna ska modellen lyftas upp fyra gånger till 2 400 meters höjd av en helikopter. Därefter släpps den ned och landar efter 80 sekunders glidflygning på den drygt två kilometer långa landningsbanan i Vidsel. Modellen är sju meter lång och väger drygt ett ton. Den är gjord av ljus metall och är ganska platt. Den är obemannad och styrs via GPS och satellitutrustning.

Just nu vimlar det av tyska tekniker på Vidselbasen och om projektet lyckas kan det leda fram till en riktig rymdfärja, kallad Hopper, som är tänkt att kunna skjutas upp från Sydamerika med en satellit med egen styrmotor ombord.

Om något går fel vid landningen av Phoenix på Vidselbasen kan markpersonal utlösa en fallskärm, men de människor som bor i byarna i närheten av provområdet får inte vara kvar i sina hus under flygningarna. Det rör sig om fem hushåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".