AFGHANISTAN

Svensk soldat omkom i strider

Den 22-årige soldat från Stockholmsområdet som omkom i Afghanistan igår hade utbildats i Boden vid regementet I 19.

Det var vid 16-tiden igår eftermiddag, svensk tid, som ett stridsfordon 90 plötsligt utsattes för beskjutning. Pansarterrängbilen, med den nu stupade soldaten som vagnchef, kallades då fram, men exploderade när den körde på en hemmagjord sprängladdning.

Sjukvårdshelikoptrar var på plats 49 minuter efter anropet och den skadade soldaten fördes till ett tyskt fältsjukhus. En livräddningsinsats sattes omedelbart in på platsen och i helikoptern, men den skadade soldatens liv gick inte att rädda.

– Självklart är stämningen dämpad i förbandet, jag kan inte säga mer för tillfället, säger Wilhelm Guldbrand, till TT.

Wilhelm Guldbrand arbetar vanligtvis som informationsansvarig vid I 19 i Boden, men just nu tjänstgör han som informationsofficer vid den svenska Afghanistanstyrkan.

Ytterligare två svenska soldater skadades i attacken. En av dem fördes till sjukhus med smärtor i nacken. Den andre fick endast lindriga skador.

Den nu avlidne soldaten som skulle få komma hem igen i december blev den femte svenska soldat som mist livet i Afghanistan.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista