LANDSTINGET

Vaccinet dröjer ytterligare

Vaccinet mot livmoderhalscancer som skulle nå alla flickor i femte klass i höst, blir ytterligare försenat.

Orsaken är att  upphandlingen mellan landstinget och leverantören nu överklagas för andra gången av ett konkurrerande läkemedelsföretag.

– De två vacciner som finns på marknaden har båda effekt mot livmoderhalscancer. Det ena erbjuds till ett betydligt lägre pris. Därför valde vi det, berättar Anders Bergström, som är läkemedelsstrateg vid Norrbottens läns landsting.

Det andra vaccinet som inte landstinget valde har även en tilläggseffekt mot kondylom. Det hävdar också det andra läkemedelsföretaget att landstinget borde ha beaktat och upphandlat istället.

Vaccinet mot livmoderhalscancer är som mest effektivt i tolvårsåldern. Därför bekostar landstinget vaccinering av alla flickor födda 99. Hur försenad leveransen blir vet inte Anders Bergström.

– Det beror helt på rättsprocessen, säger han.

Varje år drabbas ungefär 450 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige. Vaccinet ger ett fullt skydd mot de två virustyper som orsakar 70 procent av alla sjukdomsfall. Det kommer alltså att få en betydande effekt på sin målgrupp.

Andrea Dahlkild

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista