1 av 2
Madeleine Savela Nilsson (t.v) med kompisen Agnes Holmlund. Foto: Nils Eklund, Sveriges Radio Ekot Luleå
2 av 2
Läraren Roger Kontio. Foto: Nils Eklund, Sveriges Radio Ekot Luleå
NORRBOTTEN

Krav på lärarleg välkomnas

Lärare ska kunna visa legitimation. Det föreslog regeringen idag. Det innebär att skolor bara ska kunna anställa lärare som har godkänd lärarlegitimation med rätt att undervisa i vissa ämnen.

Regeringens förslag välkomnas av naturstudenten Madeleine Savela Nilsson på gymnasiet i Luleå. Hon hade gärna sett att det redan var så:

– När vår ordinarie lärare blev sjuk så kom en vikarie som pluggade på universitetet in istället och även om han var duktig så kunde han inte lära ut något, säger hon.

Vad gjorde ni då?

– Vi klagade till rektorn men det hände ingenting, säger hon.

Roger Kontio har fast anställning som lärare på gymnasiet och behörighet att undervisa i Naturkunskap A och B. Och han hoppas nu att kravet på lärarlegitimation gör att arbetsgivaren, kommunen hjälper honom att få behörighet i fler ämnen.

– Det skulle innebära att istället för att jag blir klassad som värdelös visar det att kommunen vill satsa på mig, säger han.

– Kommunen skulle som exempel kunna hjälpa mig att läsa upp de sista poängen till behörighet för gymnasienivå, fortsätter Kontio.

I lagförslaget finns också alternativet att en nyeximinerad lärare ska få ha en mentor i början av sin anställning. Något Roger Kontio gärna hade haft när han började arbeta.

– Om jag på papper hade haft en person som min mentor hade mitt arbete blivit mycket lättare, det hade det, säger han.

Naturstudenten Madeleine Savela Nilsson håller med.

– Det går inte att ha lärare som inte kan lära ut, dem måste kunna det dem ska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".