Kiruna

Utan vision förloras kulturhistoria

1:48 min

Viktiga kulturvärden riskerar att förloras i Kiruna eftersom det saknas en vision för stadsflytten, enligt Åsa Dahlin på Riksantikvarieämbetet.

Kiruna kommun och gruvföretaget LKAB slutspurtar i de hemliga förhandlingarna om att riva kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Men stora kulturvärden riskerar enligt Riksantikvarieämbetet att gå till spillo eftersom det saknas en vision för stadsflytten.

– Det är förstås väldigt olyckligt att man nu ligger så illa till i tid. Det är olyckligt att man varit tvungen att riva upp beslut om den tidigare fördjupade översiktsplanen och påbörja jobbet med en ny fördjupad översiktsplan när vi vet att sprickbildningarna kommer nu, säger Åsa Dahlin, arkitekt vid Riksantikvarieämbetet.

Det finns ännu ingen plats dit de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna skulle kunna flyttas. Kommunen har heller inte tagit fram något ställningstagande om vad som bör flyttas. Det här trots att politikerna före jul ska besluta om att förvandla stadsdelen med massor av gammal bebyggelse till gruvområde.

– Nu måste man satsa de här resurserna på att väldigt snabbt få fram visionen om staden som inkluderar de viktiga kulturvärdena, vilka bebyggelsemiljöer man vill flytta med sig och vart, säger Åsa Dahlin.

Vad är risken när det inte finns någon plan?

– Det är klart att man står inför en enorm förlust av viktiga kulturvärden, men där ska vi väl inte hamna.

Bakom stängda dörrar har kommunen och LKAB förhandlat bort nästan alla gamla byggnader för rivning. Kommunen planerar ett beslut om att anta planen inom en till två månader.

Vi har tidigare berättat om LKAB:s hemliga utredning som enligt företaget visar att det skulle kosta 400 miljoner att flytta några av de gamla byggnaderna.

När Riksantikvarieämbetet på regeringens uppdrag följde utvecklingen i Malmfälten krävde de en neutral utredning om att flytta Kirunas byggnader.

– Det har ju tyvärr inte skett och det tycker vi är olyckligt. Vi vet ju att tekniken att flytta byggnader finns och att den är välutvecklad så rimligtvis bör det gå att pressa kostnaderna vid en genomtänkt och rationell flyttprocess. Men då måste man ha den här visionen och idén om vad man vill flytta och varför, säger Åsa Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista