Per-Ola Eriksson, Norrbottens landshövding, Anna Hövenmark, kommunalråd i Jokkmokk och Rolf Olsson, chef för övningsenheten MSB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Norrbotten

Förberedda på katastrof

2 500 personer ska öva i länet
1:26 min

Nu börjar formerna för den internationella krisövningen Barents rescue som hålls i Norrbotten nästa år att ta form.

Upp till 2 500 personer ska öva i Luleå, Boden och Jokkmokksområdet under en veckas tid. Och det kommer länet ha stor nytta av i händelserna av en katastrof i framtiden, menar Rolf Olsson på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap som arrangerar övningen.

– Nyttan för Norrbotten är att man oljar upp kanalerna mellan de olika länderna och lär känna varandra. Exempelvis har vi skogsbränder där vi tagit hjälp av Finland och gäller det gruvras vet vi att ryssarna är väldigt duktiga på att hantera den typen av olyckor, säger Rolf Olsson.

Övningen bygger på fyra olika katastrofsituationer som är så omfattande att svenska myndigheter inte klarar konsekvenserna på egen hand. Utan hjälp från finska, norska och ryska myndigheter måste kallas in.

– Vi kommer att ha en tågolycka, en kemolycka, ett omfattande husras och en tunnelolycka, berättar Rolf Olsson.

Totalt kommer 50 olika organisationer att delta. Framför allt myndigheter som räddningstjänst och sjukvård, både på regional och lokal som på nationell nivå.

I veckan samlas över 100 personer i Luleå för att planera övningen som hålls i september nästa år .

– Det måste till ett bra tidschema, övningen ska genomföras på 3-4 dagar, och det är även många säkerhetsfrågor.

Jokkmokks vänsterpartistiska kommunalråd Anna Hövenmark ser också fördelar för länet, men framförallt för kommunen.

– Vi har pratat mycket om vad som händer om det händer en stor olycka på Jokkmokks marknad, men vi kommer också ha många människor hos oss under övningen som jag hoppas handlar i affärerna och äter på restaurangerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".