Scanias grepp om Ferruform välkomnas

Det är bra att Scaina tagit ett fastare grepp om Ferruform tycker metallfacket på fabriken i Luleå. Trots att Scanialedningen signalerat om drastiska nedskärningar framöver så tycker facket att Ferruform vinner på att tillhöra Scania istället för att som tidigare vara ett eget bolag.

Skälet till att metallfacket på Ferruform tycker att det är bra att Scania numer styr fabriken är en allt hårdare konkurrens, enligt metallklubbens vice ordförande Peter Sköld.

- Vi har fler komponenttillverkare inom lastbilsindustrin som har gått ihop och samordnat sina insatser och då behöver Scania också trygga sina leveranser av komponenter, säger han.

Peter Sköld anser att det är en styrka att ha Ferruform inne i den stora Scaniakoncernen och på så sätt påverka och till viss del styra leveranser.

Nyligen gav Scanias koncernchef Leif Östling sin framtidsvision för Ferruformgruppen där också fabriken i småländska Konga ingår.

Östling sa till Norrbottensnytt att 300 personer skulle jobba på Ferruform om några år, dvs minst en halvering av personalstyrkan jämfört med idag. Bakom det ligger flera förlustår efter att Ferruform varit självstyrande och kunnat verka fritt på marknaden. Men de åren, är trots stora förluster, inte helt bortkastade, utan det finns lärdomar att ta till sig tycker Peter Sköld.

- Villkoren är ju fruktansvärt hårda, man jämförs hela tiden med företag i andra delar av världen och vad de kan åstadkomma och också hur de sätter priserna på sina produkter så det har varit nyttigt, säger han.

- Man kan tycka att det var en dyrköpt lärdom, säger Peter Sköld, men menar ändå att pengarna inte är helt bortkastade.

- Det är pengar man har igen för framtiden när vi ska vara med och slåss på en fortsatt hårt internationell marknad, att vi vet villkoren och vet hur vi ska bemästra våra konkurrenter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".