Vändning positiv för SSAB

En vändning är på gång inom stålmarknaden och priserna väntas öka stabilt efter halvårsskiftet. Den bedömningen gör metallexperten John Johnsson som är forskningschef på den internationella konsultfirman CRU i London.
Det finns stålföretag som redan deklarerat att de tänker höja priserna under det andra kvartalet i år. Det är kanske lite ambisiöst, säger John Johnsson, men vi räknar med att det blir del i den väntade höjningen och sen kommer priserna att öka mer stabilt under andra halvan av året tror han. Just nu är efterfrågan låg i Europa och många företag drar ner produktionen. Det måste fortsätta menar Johnsson, för att en varaktig prisstabilitet ska kunna uppnås. Han bedömer att det Svenska stålföretaget SSAB i någon mån varit skyddat från nedgången genom sin speciella inriktning på tillverkning av höghållfasta stål och plåt. Men även SSAB har under de senaste 6 - 9 månaderna kännt av det allmänna prisfallet, säger han. Även SSAB har haft det besvärligt senaste kvartalet och kan även fortsättningsvis få det problematiskt eftersom priserna är på sin lägsta nivå. Men på den positiva sidan, säger John Johnsson, så tror vi att botten nu är nått och att det bara kan bli bättre de närmaste kvartalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".