Gällivare/Kiruna

Husflytt är billigare än rivning

1:43 min

I somras flyttades fem stora kulturhistoriska träbyggnader på grund av ett vägbygge i norska Trondheim. Flytten blir en vinstaffär uppger norska Vägverket som i går föreläste inför stadsomvandlingen i Malmfälten.

I går hölls ett utbildningsseminarium om kulturmiljö inför stadsomvandlingarna i Malmberget och Kiruna.

I Trondheim byggs just nu en vägtunnel och för att kunna genomföra bygget lyftes fem 100-åriga byggnader från sin grund och kördes iväg 600 meter. Husen innehåller totalt 35 lägenheter. När tunneln är klar om tre år ska husen ställas tillbaka på sin gamla plats.

Projektledaren vid norska vägverket (Statens Vegvesen) Harald Inge Johnsen säger att det är lönsamt för dem att flytta de 35 lägenheterna jämfört med att riva och bygga nya.

– Vårt vägprojekt går med vinst på det här. Att flytta blir klart billigare än att riva och bygga upp nya lägenheter, säger han.

Flyttpriset inklusive nya husgrunder och skorstenar är 20 miljoner norska kronor plus moms.

Men visst stötte de på problem. Husen visade sig väga mycket mer än man trott.

– Vi stod där och våra kranar rubbade inte huset. Det tog tre veckor att få fram en större kran från Belgien, säger Gudmund Olsen, projektledare vid firman Sarens som specialiserat sig på tunga lyft och flyttar.

Att flytta gamla trähus är oftast ingen större match, säger han och ger sina bästa tips till inför flyttarna i Malmfälten.

– Att göra en bra plan över vad som ska flyttas och vart det ska flyttas. Och sen göra en förprojektering för att komma fram till ett optimalt antal hus. För antalet hus påverkar styckpriset. Om man flyttar många hus samtidigt blir det många gånger billigare än att flytta enstaka hus, säger Gudmund Olsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista