LULEÅ

"Var och en har ett ansvar"

1:47 min

Civilkurage var temat för ett välbesökt seminarium i Kulturens hus i Luleå under onsdagen.

Det är fjärde året som evenemanget arrangeras av Röda Korsets byrå mot diskriminering i samarbete med Luleå kommuns Invandrarservice, Länsstyrelsen, Landstinget och Luleå kommun. Projektledare Ulrika Åström förklarar vad civilkurage är.

– Våga stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, och när jag tar den risken för någon annan och inte bara för mig själv.

Projektledare Ulrika Åström säger att civilkurage kan visas i olika situationer.

– Civilkurage behöver inte bara röra situationer där det finns vapen eller vid en pågående misshandel. Det kan lika gärna vara när jag sitter på fikarasten och någon drar ett rasistiskt skämt.

– Det är de små situationerna som vi vill belysa idag. Att var och en har ett ansvar och kan göra skillnad, säger Ulrika Åström.

Under förmiddagen deltog högstadieelever från några av länets skolor. En av dem är Dudu Zuo från Tunaskolan i Luleå som tycker att det är viktigt att våga säga ifrån.

– Om de säger eller gör något mot mig eller mina kompisar säger jag ifrån.

Har ni varit med om att inte våga säga ifrån?

– Det är självklart viktigt att säga ifrån men det finns alltid en personlig risk för sig själv. Och då kan man kolla vem det är som blir utsatt. Är det ens kompis så säger man ifrån men om det är någon man inte känner kanske man inte alltid gör det för man vill inte ta den risken, säger Dudu Zuo från Tunaskolan i Luleå.

Helene Nyberg

Nyheter P4 Norrbotten
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista