Det kan bli snabbare utbetalning av sjukpenning

Det kan ta i genomsnitt 54 dagar innan en sjuk person i Norrbotten får sin sjukpenning från Försäkringskassan. Motsvarande siffra för hela landet är 59 dagar. Därmed är läget något bättre här i länet. Men enligt Riksförsäkringsverket ska väntan inte behöva uppå till mer än 40 dagar.

Försäkringschef Georg Strömbäck i Norrbotten tycker att situationen är oacceptabel. Men det beror inte bara på Försäkringskassan att det tar lång tid med utbetalningen av sjukpenningen, utan också på den sjuke själv, som ofta måste komplettera sin anmälan med intyg och det tar också tid.

Georg Strömbäck räknar med situationen ska bli bättre tack vare ny maskinell utrustning på försäkriangskassan. Han hoppas också på fler anställda.

Personalbristen är också en av anledningarna till förseningen av sjukpenningen. Han räknar med att målet med 40 dagar i stället för dagens 54 dagar ska nås så småningom.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista