Norrbotten

Norrbotten egen region

1:35 min

Nu ska Region Norrbotten bildas, samtidigt som Norrbottens kommunförbund läggs ned.

På torsdagen beslutade kommunförbundets styrelse att gå vidare med planerna på en ny region från 1 januari 2012.

- Vi har nu gått igång med jobbet att gå till kommunerna och fråga dem om de vill vara med och bilda Region Norrbotten. Vi har också bestämt oss för att gå med en inbjudan till Norrbottens läns landsting om att vara med i arbetet, säger styrelseordföranden, kommunalrådet Karl Petersen (S) i Luleå.

Men hans partikollega landstingsrådet Kent Ögren gillar inte satsningen på en Region Norrbotten.

- Jag tycker själv att det är en onödig process, där ändå inriktningen från Sverige som helhet är att vi får förändrade regionindelningar, säger han.

Kent Ögren ser i stället en större region för norra Sverige som bästa framtidsmodellen, något som också samtliga partier i landstingsfullmäktige i Västerbotten föreslagit. Fast de säger samtidigt att om inte hela Norrland är med så ska inga större regioner bildas.

- Första delen där håller jag med om: bilda Region Norrland, men jag tycker inte att vi måste låsa fast oss vid att om det inte blir de fyra länen i Norrland, då blir det ingenting, säger Kent Ögren.

Tidigare har Jämtland och delar av Västernorrland sagt nej till region Norrland, men nu vädjar arbetsutskottet i Sveriges kommuner och landsting till alla berörda politiker att de ska bestämma sig om hur gränsdragningen för den nya regionen ska se ut.

Karl Petersen tror på en storregion.

- Sverige kommer att delas in i regioner och i det läget tycker jag att vi ska försöka ta detta steg om en Region Norrbotten, säger han.

Niklas Jälén

Nyheter P4 Norrbotten
nyheter.norrbotten
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista