1 av 2
Hemmaodlingen av cannabis ökar. Foto: Scanpix
2 av 2
Per-Olov Andersson, chef för narkotikaenheten vid Norrbottenspolisen. Foto: Inger Marklund.
Norrbotten

Rökmix nya drogen

"Det här med rökmix och cannabis har exploderat"
1:33 min

Rökmix är den nya drogen, bara i Luleå beställer ca 50 personer i veckan rökmix via internet, enligt polisen.

En syntetisk form av cannabis. Uppåt femtio leveranser kommer varje vecka till Luleå, beställda via internet. Narkotikapolisen i Norrbotten uppger också att allt fler odlar den vanliga, olagliga cannabisväxten hemma.

- Det här med rökmix har exploderat under de sista två åren. Det är väldigt unga som köper rökmixarna på internet. På gatan har vi sett ner till elva-tolvåringar med rökmixar. Men många äldre också, som vet att det ännu inte är klassat som olagligt att röka detta, förklarar Per-Olov Andersson, chef vid polisens narkotikaenhet i Norrbotten.

Per-Olov Andersson säger att narkotikasäljarna ofta ligger före lagstiftningen, alltså innan myndigheterna och även EU har klubbat att preparatet kan narkotikaklassas. Ett kriterium är att det måste vara beroendeframkallade.

- Genom nätförsäljningen är det anonymt, du får dem till ett utlämningsställe - det kommer aldrig hem till köparen ens, förklarar Per-Olov Andersson, Norrbottenspolisens narkotikaenhet.

Han berättar att rökmix kommer i påsar. Det är syntetiskt framställd cannabis, cannabinoider, som finns på ett slags gräs eller något som liknar gröna kryddor, typ oregano.

- Det påverkar på samma sätt som vanlig äkta cannabis. Man efterliknar samma typ av påverkan. Det liknar alkoholrus, men man blir lite lojare, tröttare, av cannabis och rökmixen.

Vanlig cannabis är den största narkotikaklassade drogen i Sverige. Den som består av plantans torkade växtdelar och är olaglig att odla, inneha eller konsumera. Men det blir allt vanligare att odla växten hemma, i garderober och andra gömställen.

Ett par plantor till trettio-förtio, är en vanlig mängd då.

- Vi gör allt fler beslag hos hemmaodlare i Norrbotten. En del av dem är större, säger Per-Olov Andersson, chef vid narkotikaenheten, norrbottenspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".