Piteå

FN firat med internationell fest

1:45 min

65-årsjubilerande Förenta Nationerna, FN, firades med stort knytkalas i Piteå idag.

Nu på söndag den 24 oktober fyller FN 65 år. Men på Studiecentrum i Piteå firade man redan i dag.

FN-dagen firas den 24 oktober varje år, för det var den dagen som världsorganisationens stadgar trädde i kraft 1945.

Studiecentrum i Piteå är en del av vuxenutbildningen och där samlades elever och lärare för att fira.

Festen inleddes med ett minst sagt internationellt knytkalas. På studiecentrum finns 26 nationaliteter representerade och borden dignade av saffransdoftande risrätter, kryddiga sallader och efterrätter dekorerade med hackade pistaschnötter.

En av eleverna, Noor Aldoori från Irak, säger att FN-dagen har betydelse för henne.

– Mycket. Det att hela världen är lika med varandra, säger hon.

Men hon säger också att det är roligt att träffa de andra på festen, och har redan hunnit ta flera bilder på deltagarna med en digitalkamera.

Ingrid Lundgren Grankvist är svenskalärare på Studiecentrum och tycker att Fn-dagen passar bra att kombinera med en insats för integration.

– Det blir ofta så att man sitter i sina klassrum och håller sig till sin grupp. Och det finns ju både svenska ungdomar och ungdomar från andra länder här. Vi tycker att det är ett ypperligt tillfälle att försöka knyta kontakter, säger hon.

Men FN-temat var också starkt på festen. Bland annat arrangerades en frågesport. På teven i entrén rullade det en film om mänskliga rättigheter. Och i de olika klassrummen fanns möjlighet att skriva dikter och måla sina tankar om mänskliga rättigheter, och att tala på engelska om sina åsikter i ett speciellt inrättat "Speakers Corner".

Sara Sällström

Nyheter P4 Norrbotten
sara.sallstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista