Gruvans expansion positiv för Gällivare

Undersökningarna efter nya malmfyndigheter i Malmberget ses som en positiv utveckling både för LKAB och Gällivare kommun. Detta trots att drygt 100 fastigheter berörs och att samhällsbilden av Malmberget återigen kan riskera att förändras på sikt.

Det var redan på 1960-talet som de första rivningarna gjordes i Malmberget för att gruvan skulle expandera och människorna fick börja flytta på sig.

– Det är positivt för kommunens framtid. Hittar de mer malm så är det ju en överlevnadsfråga för kommunen. Nackdelarna är känslorna för Malmberget som samhälle, säger Tommy Nyström (s) kommunalråd i Gällivare.

De berörda villaägarna ser nödvändigheten av att malmen måste brytas för att Malmberget och Gällivare ska överleva. Inga-Lill Nordvall, som bor på villaområdet Södra Mosebacke där det ska provborras så småningom, ser också nödvändigheten av gruvans framfart.

– Det måste ju gå vidare. Har inte gruvan någon chans att fortsätta, vad ska vi då leva av i framtiden, frågar sig Inga-Lill Nordvall.

Maritha Mossberg
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista