Träden är på uppåtmarsch. Foto: Kyrre Lien/Scanpix.
Norrbotten

Träden värmer upp fjället

"Snön smälter lite snabbare"
1:09 min

Det varmare klimatet leder bland annat till att trädgränsen i svenska fjäll flyttas allt högre upp. Nu visar svensk forskning att den ökande växtligheten i sig leder till varmare klimat i fjällen.

– I fjällkedjan som det ser ut i dag så kan man se att temperaturen kommer att bli varmare generellt sett, och det gör att vi får en flyttning av de trädarterna vi redan känner till uppåt, säger Patrick Samuelsson som är klimatforskare på SMHI.

Studien har gjorts de sista 30 åren under det här århundradet.

SMHI:s forskare har nu hittat klara samband mellan ökande växtlighet och varmare klimat i fjällen. Ju fler träd i fjällen på grund av det varmare klimatet desto varmare blir det på grund av träden. Solens strålar studsar inte mot den vita snön och ut i atmosfären igen utan absorberas av träden och värmer upp fjället ytterligare.

– I och med att det då blir varmare kommer snön kanske att smälta lite snabbare på vårkanten och det blir ett bättre klimat för träden och vegetationen, säger Patrick Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".