En man omkom i olycka på SSAB

En av de två män som skadades svårt i en gasexplosion på stålföretaget SSAB i Luleå i morse har avlidit. Det uppger ansvarig läkare på Sunderby sjukhus.

Det var i samband med svetsningsarbeten i murningscentralen på gjuteriet vid SSAB:s stålverk i Luleå som en kraftig gasexplosion inträffade.

– Det uppstod en kraftig tryckvåg vid gasexplosionen och fyra personer, samtliga anställda på SSAB, som befann sig i närheten skadades, berättar Hillevi Johansson, informationschef för metallurgi vid SSAB i Luleå.

En av SSAB-arbetarna ådrog sig så allvarliga skador att han avled på Sunderby sjukhus. Ytterligare en man skadades allvarligt vid explosionsolyckan. Han har förts med ambulanshelikopter för specialistvård vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De två andra arbetarna som fick lindrigare skador vårdas på Sunderby sjukhus.

Den allvarliga explosionsolyckan har chockat de anställda och det råder sorg och förstämning vid SSAB i Luleå. 

– Det är en traumatisk upplevelse för alla inblandade. Allt arbete i murningscentralen stoppades och kommer att ligga nere under hela dagen. Den berörda personalen och arbetsledningen samlades efter olyckan till krissamtal där man pratade igenom vad som inträffat, säger Hillevi Johansson.

Orsaken till gasolyckan på gjuteriet är fortfarande oklar.

– Vi vet att det varit en gasexplosion. Vi räknar med att få en bild av vad som inträffat efter den haveriutredning som nu görs, säger Hillevi Johansson.

Polisens och arbetsmiljöinspektionens tekniker och även SSAB:s egna experter finns på plats för att försöka klargöra vad som inträffat.

Av allt att döma var det vid ett rutinmässigt arbete i en så kallad torpedo som utlöste en våldsam gasexplosion. Gasen hade frigjorts vid själva gjuteriprocessen. Enligt ansvariga på SSAB har det inte inträffat någon liknande olycka på murningscentralen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista