Piteå

Koppling till Hells Angels

Flera åklagare på grund av hotbild
1:45 min

Fyra personer med koppling till grov organiserad brottslighet är sedan i lördags anhållna efter en stor polisinsats i Piteå.

Poliser från tre län samt rikskriminalen grep sammanlagt 11 personer under insatsen.

De misstänkta brottslingarna har alla koppling till Hells Angels.

- Vi vet att de tillhör det nätverk av Hell Angels organiserade brottslighet som finns i Norrbotten. Vi vet det genom att de som är gripna har tillhörigheten och att de finns någonstans i organisationen, säger Per Karlsson som är avdelningschef vid polisen i Norrbotten.

Det var efter en tids arbete som polisen slog till i Piteå. Först greps två män och vid en husrannsakan på Annelundsvägen i Piteå en stund senare greps ytterligare sju personer. Sammanlagt greps sex män och tre kvinnor. Fyra män anhölls senare.

De fyra är misstänkta för grovt övergrepp i rättssak, utpressning samt medhjälp till utpressning. Enligt uppgift ska det vara en person som varit offer och utsatt för utpressningen.

Det var i samband med att pengar överlämnades för utpressning som tillslaget skedde.

Utredningen leds nu av flera åklagare från åklagarkammaren i Luleå. Anledningen till att det är flera beror på den hotbild som finns, säger Per Karlsson:

- Idag är det så att när det är kopplat mot grov organiserad brottslighet så delar man upp det mellan olika personer för att minska eventuella hotsituationer mot medarbetare.

Den insats som gjordes i Piteå under lördagen är ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten som flera myndigheter i Norrbotten kämpar mot.

- Det här visar att vi kan ta krafttag och att vi kan göra det tillsammans. Det är inte bara en myndighets ansvar, säger länspolismästare Håkan Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".