Instängd i sin lägenhet - vill gå och fika

I två och ett halvt år har Kjell Johansson från Gällivare suttit instängd i sin lägenhet utan att kunna komma ut.

Kjell Johansson är rullstolsburen efter två hjärnblödningar och kan inte köra sin rullstol själv eftersom han har en axelprotes.

Gällivare kommun har gett avslag på hans ansökan om hjälp och stöd genom lagen om stöd och service, LSS. Ärendet har överklagats till länsrätten som också har sagt nej. Och Kjell Johansson har inte orkat gå vidare till kammarrätten.

Nu har han fått veta att han få komma utomhus med hjälp av socialtjänstlagen. En upplysning som han inte har fått tidigare.

Han bryr sig inte om vilken lag som hjälper honom att komma ut, bara han får komma utomhus. Nu har han fått besked om att få prova en elektrisk rullstol, en permobil. Den skulle han kunna köra själv och få komma ut. Ett beslut som landstinget avgör.

Det som många av oss tar för självklart är det inte för Kjell Johansson.

– Jag vill komma ut på torgen och träffa människor. Prata med dem som jag inte träffat på massor av år. Sedan skulle jag vilja gå till Åhults och fika, säger Kjell Johansson.

Maritha Mossberg
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".