1 av 2
Lars Törnman (S) kommunalråd i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 2
Hans Swedell (M). Foto: Niklas Jälén/Sveriges Radio.
Kiruna

Flyttbara hus gör Kiruna redo

"Det är ju trams"
1:43 min

Trams. Det säger kommunalrådet Lars Törnman (S) om att kommunens flyttplaner för Kiruna skulle riskera att döda gruvan.

Som vi tidigare berättat kan det enligt LKAB finnas en risk att Kirunagruvan måste stängas om stan flyttas österut som kommunen planerar. Anledningen är att stan kan riskera att byggas på framtida malm och att byggnaderna därför skulle behöva flyttas igen i framtiden.

Men kommunalrådet Lars Törnman (S) tycker att påståendet är trams.

– Att hävda att de kostnaderna skulle innebära att man måste lägga ner gruvan är trams. LKAB bollar med miljader, mångmiljardinvesterar och gör ändå enorma vinster. Det handlar om betydligt mindre summor om några hus eventuellt skulle stå i vägen för gruvan i framtiden.

Att kommunen bytt flyttriktning, från den LKAB anser är den enda där staden inte riskerar att byggas på malmen, beror delvis på partipolitk för att ena de båda kommunalråden om vart flyttlasset ska gå. Men enligt Lars Törnman finns det också en rad sakskäl som till exempel problem med mark, damning och andra gruvbolags fyndigheter. Och samtidigt möjligheten med den nya inriktningen att staden bibehålls sammanhållen.

Lars Törnman anser att LKAB trots allt är med på de nya byggplanerna.

– Det har väldigt tydligt framkommit från LKAB:s sida att detta inte är optimalt för dem. Man vet inte om det finns malm eller inte. Området skulle kunna påverkas om så länge som 70-100 år och det kan anses som en rimlig tid. Men LKAB:s vd har också sagt att vi ska bygga smart så att husen blir flyttbara och därmed lätta och billiga att flytta om det skulle behövas om 100 år.

Moderaten Hans Swedell tycker att kommunen alltför lättvindigt övergav den gamla flyttplanen. Nu efterlyser han ett möte med LKAB-ledningen där de presenterar sin visioner om platser kring Kiruna där de vill bryta malm.

– Utifrån det kan vi politiker se och besluta om en vision för var nästa Kiruna ska ligga. Det kanske inte kan bli ett sammanhållet samhälle om vi ska ha en produktion av järnmalm. Vi måste ju faktiskt veta att vi bor i en gruvstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".