Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Klimatsmart järnverk kan flyttas

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 14.28
Ministermöte om klimatsmart järnverk
(1:59 min)
Trondheim. Foto: Lena Knutli/Scanpix.

LKAB:s planer att bygga ett klimatsmart järnverk utanför Trondheim i Norge står och faller med norska statens inställning till koldioxidutsläppen. Projektledaren har träffat norske näringsministern.

– Det pågår diskussioner mellan Norge och EU och de utsläppsrätter som kommer att regleras från 2013. Så de vet inte exakt hur förutsättningarna kommer att bli, säger Ulf Holmqvist som representerar LKAB:s samarbetspartner Höganäs.

Det handlar alltså om hur mycket koldioxid Norge ska släppa ut. Idén är ett bygga ett klimatsmart järnverk på Tjeldbergodden i Norge i samarbete med svenska Höganäs och den norska energileverantören Statoil Hydro.

Utsläppen skulle stanna vid en femtedel av utsläppen från andra järnverk - men ändå läggas på toppen av Norges samlade koldioxidutsläpp.

Naturgasen utanför Trondheim kan ge den energi som behövs till järnverket istället för att skickas ut i Europa.

– I dag exporterar Norge sina koldioxidproblem genom att exportera gas till Europa och köpa tillbaka elkraft som produceras av kol. På det viset bidrar man ju till utsläppen i Europa istället för att använda gasen i Norge för att göra egen energi av.

Det går att komma runt problemet genom att bygga järnverket nån annanstans för att slippa köpa dyra utsläppsrätter. Norske näringsministern Trond Giske sitter med avgörandet.

– Det finns inte utrymme i projektet att ta på oss kostnader för att etablera oss i Norge om vi kan till samma kostnad kan etablera oss någon annanstans i Europa. Så det är en fråga för norska myndigheter, säger Ulf Holmqvist.

Malm från Kiruna ska skeppas

På det aktuella industriområdet finns fyra fabriker, som baserar sin verksamhet på gas från norska Heidrun-fältet.

Vid invigningen 1997 var det här ett av de största industriprojekten i Norge. Statoil fick tillstånd 2006 att bygga en gaskraftanläggning på Tjeldbergodden. Här kan LKAB få billig energi till järnverket.

Järnverket kan ge 100 jobb. Investeringen ligger i storleksordningen 1,5 miljard norska kronor.

Tjeldbergodden ligger på samma breddgrad som Östersund på den norska västkusten. Malm från Kiruna ska enligt planerna skeppas via Narvik till Tjeldbergodden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".