Landstingsledningen spricker

Det ser nu ut som om den infekterade BB-frågan får samarbetet i landstinget att spricka. Vid ett möte i dag blev det klart att vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna inte längre kan komma överrens om BB i Kiruna ska öppnas eller inte.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna har träffats på förmiddagen för att bland annat prata om den överrenskommelse man har som gäller öppnandet av BB i Kiruna.

I våra morgonsändningar sade landstingsrådet Yvonne Stålnacke att socialdemokraterna vill riva upp beslutet att öppna BB i Kiruna. Det mot bakgrund av den rapport som Socialstyrelsen kom med nyligen, där man menar att ett återöppnande av BB innebär ökade risker för mammor och barn. Men miljöpartiet vägrar vika sig i frågan och nu spricker alltså samarbetet i landstingsledningen mellan de tre partierna.

Frågan om vem som nu ska styra landstinget står nu öppen. Från miljöpartiets sida vill man inte se ett minoritetsstyre.

– Landstinget måste ha en stark majoritetsledning, säger Agneta Granström, miljöpartiet.

Besvikna samverkanspartier

Vänsterpartiets gruppledare Monica Carlsson var besviken efter ett möte i Övertorneå idag, där de tre samverkanspartierna träffades. Även miljöpartiets distriktsordförande Annika Eriksson var besviken och orsaken är att de anser att socialdemokraterna svikit en överenskommelse om att öppna BB i Kiruna.

I samarbetsavtalet sägs att BB ska öppnas, men socialdemokraterna har svängt de senaste dagarna efter rapporten från Socialstyrelsen, där det talas om brister i patientsäkerheten och att ingen medicinskt ansvarig finns. Samarbetspartierna anser att bristerna går att åtgärda.

Det som nu händer är att partiernas distriktsstyrelser får diskutera den nya situationen, men formellt sitter de tre partierna kvar i ledningen, tills en eventuell fråga om nyval väcks.

Socialdemokraten Yvonne Stålnacke säger att hennes parti, som är störst i landstinget,  trots allt kan regera vidare, om det går att få stöd från andra partier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista