1 av 2
Bengt Niska (S) kampanjar för ordinarie styrelseplats i landstinget. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Sven-Erik Bucht, Roland Kemppainen och Bengt Niska.
Landstinget

"Uppdraget är noll och intet värt"

"Väljarna har gett sin klara signal"
1:39 min

Bengt Niska, socialdemokratisk politiker från Pajala kom till Luleå i dag med partibröder från Tornedalen.

Med massmedial uppmärksamhet för Bengt Niska nu en kampanj för att få en ordinarie plats i landstingsstyrelsen. Det räcker inte med att bli ersättare för landstingsstyrelsens ordförande, säger han och påpekar att det är en värdelös uppgift.

– Hedersamt uppdrag frågar du! Att vara ersättare för ordförande är noll och intet värt, säger Niska.

Två tunga politiker från Tornedalen ställer upp för Bengt Niska (S) och hans vilja att sitta som en av totalt femton i landstingsstyrelsen. Och som en av sju socialdemokrater.

Roland Kemppainen (S) blivande kommunalråd i Övertorneå och Sven-Erik Bucht (S) riksdagsman från Haparanda åtföljde Niska i dag.

– Han har fått 2 320 personkryss i sin valkrets. Mest kryss i Norrbotten i landstingsvalet. Man måste lyssna på väljarna. Vi måste ha ett nytt tänkande i partiet, förklarar Sven-Erik Bucht, själv krysskung i Norrbotten i riksdagsvalet.

Mer än hälften av alla väljare kryssade inte för någon kandidat i östra valkretsen, alltså en "tyst majoritet". Så var det också inom socialdemokraterna där. Bengt Niska stod som tredje namn på listan och personkryssade sig alltså förbi Lennart Holm som stod som första namn och Agneta Lipkin som andra namn.

– Väljarna har gett sin klara signal för mej. Om det är 20 av hundra som kryssar en och tre av hundra som kryssar en annan, så är det ju en oerhört klar indikation på hur väljarna ser på olika kandidater, svarar Bengt Niska (S).

– Det här kommer att få följder för kryssandet och partisympatierna för oss vid nästa val, folk måste ju känna att rösterna betyder något, hävdar han.

Men du är ju invald till landstingsfullmäktige - räcker det inte för att få inflytande?

– De allra viktigaste frågorna tas i landstingsstyrelsen. Därifrån tas beslut som inte förs till fullmäktige. Det är en mycket viktig del att finnas med för en representant för glesbygd och östra Norrbotten.

Det är där makten finns då?

– Ja det är väl några andra som tycker det också eftersom de tycker att jag ska placeras på en uppgift där jag inte har någon påverkan, avslutar Bengt Niska (S) Pajala.

Vallagen och kommunallagen reglerar procedurerna efter ett val. Kryss avgör till landstingsfullmäktige. Men partiet kan själv bestämma om vilka kandidater de vill föra fram till styrelseplatser.

Socialdemokraterna har valkonferens på lördag. Då ska valen spikas efter nomineringslistan. Ombud från 14 Arbetarekommuner ska rösta.

– Tidigare landstingspolitiker i fullmäktige, kommunalråd, riksdagsledamot, och styrelseuppdrag gör att jag har tillräcklig erfarenhet för en ordinarie plats i landstingsstyrelsen, betonar Niska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".