Boden

Bodenungdomar kartläggs

Eleverna ska kartläggas
1:41 min

Våldet på Björknäsgymnasiet i Boden har trappas upp de sista två månaderna. Totalt har det skett sex incidenter där droger, hot och misshandel funnits med.

På Björknäsgymnasiet så visar eleverna olika reaktioner över det inträffade. Flera har inte ens märkt de bråk som har varit sista veckan. Andra elever säger att det är oroliga och rädda och säger att bråken har pågått länge och säger att många är involverade i konflikterna. Några säger att det gäller en specifik grupp.

Det var i tisdags som den senaste incidenten skedde där två elever kom i slagsmål i gymnastiksalen. Den ena eleven fraktades till sjukhuset för undersökning, men några allvarliga skador har inte rapporterats.

Igår eftermiddag hade skolchefen Pia Elmgren möte med bland annat Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och socialtjänsten för att ta fram lösningar på det upptrappade våldet på skolan.

- Vi vill kartlägga de ungdomar vi har på skolan och se om vi kan hitta någon gemensam nämnare och se om hur vi kan jobba med dem, säger Elmgren.

På frågan om orsaken till att så mycket våld har förekommit på Björknässkolan säger hon, att hon misstänker att droger kan vara involverat i de som skett sista tiden. Att även skolan känner av att de idag är mer lättillgängligt med droger via nätet.

Vad känner du som rektor när detta sker?

- Sorg och bedrövelse. Mest utifrån att vi glömmer bort de bra eleverna vi har i skolan. De blir sådan fokus på några stycken.

Några av eleverna som Sveriges Radio Norrbotten träffat säger att de saknar en mer öppenhet från lärarna i det som har skett.

- Vi vet inte vad som är sant och vad som är rykten, för det prats väldigt mycket, säger en av tjejerna på skolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".