Stora underskott i år trots besparingar och skattehöjningar i kommunerna

För 2004 beräknar Kommun- och landstingsförbundens ekonomer att underskottet i kommuner och landsting uppgår till närmare 10 miljarder, varav 6 miljarder på kommunala sidan. Förra året var underskottet en miljard, alltså nio miljarder mer i underskott för det här året.

Främsta orsakerna till försämringen är sänkta statsbidrag under pågående budgetår och en överskattning av skatteintäkterna 2003. Det här gör att den ekonomiska prognosen för 2004 ser dyster ut.

Regeringens förslag att slutreglera pensionsreformen i år gör att statbidragen minskar med 2,6 miljarder under pågående budgetår. Minskningen av statsbidragen undergräver förutsättningarna för kommuner och landsting att kunna planera och upprätthålla en god ekonomi och en god verksamhet, tror både Kommunförbundet och Landstingsförbundet.

I en kalkyl för åren 2005 till 2007 anser förbundens ekonomer att kostnaderna behöver öka med drygt 1 procent per år för att sektorn skall klara de växande behov som följer av bland annat befolkningsutvecklingen och de reformer riksdagen beslutat om. En sådan tillväxt skulle kräva en skattehöjning med nästan 1,90 kronor. Utan skattehöjning växer underskotten till 17 miljarder år 2007.

För att få en sund ekonomi utan skattehöjningar måste verksamheten dras ned med 0,7 procent per år. Varken stora skattehöjningar eller så stora neddragningar är realistiska. Förbunden redovisar därför ett scenario med en kombination av besparingar och en skattehöjning på 0,45 kronor men där sektorn ändå inte når balans. De stora ekonomiska problemen för kommuner och landsting slår lika hårt över hela landet. Det finns alltså inga regionala skillnader i hur ekonomin slår.

                                          Ulf Larsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".